Коли прибирати цибулю з грядки і як правильно

Цибуля є незамінним овочом у нашому житті, тому багато садівників вважають за краще вирощувати його на своїй ділянці. Він не особливо вимогливий до умов, але все-таки існують деякі особливості збирання, викопування та зберігання цибулі. Про те, коли прибирати цибулю, як це зробити правильно і як слід її сушити, ми розповімо в цій статті.

Терміни збирання

У багатьох стравах ми звикли використовувати цибулю порей. Важливо знати не тільки, як грамотно посадити і виростити цей корисний овоч, але і коли прибирати цибулю. Необхідно виробляти збирання саме зрілого коренеплоду, але одночасно не допустити його перезрівання. Якщо прибрати цибулю порей із грядки дуже рано, то в неї можуть потрапити збудники різних хвороб. А коли овоч перезріває, то можна забути про його нормальне тривале зберігання. Збирання цибулі з грядок рекомендовано робити наприкінці липня – серпні. Багато тут залежить від кліматичних умов, в яких знаходиться ділянка. Але оскільки тимчасові рамки цього процесу досить великі, більшості садівників хочеться знати, як точніше визначити момент дозрівання цибулі порея. Є кілька вірогідних методів. Одним із них вважається математичний метод, в основі якого знання середнього періоду дозрівання даного овочу.

Якщо додати до дня посадки цибулі 68 – 83 дні, можна приблизно отримати дату збирання.

Тут також потрібно брати до уваги клімат, особливості сорту коренеплоду, погодні умови та інші фактори. Тому достовірнішим прийнято вважати визначення дозрівання порею і його збору з грядки, орієнтуючись на зовнішній вигляд.

Першими ознаками дозрівання овочів стануть жовті листя і сухі стебла. Можна обережно викопати вилами кілька цибулин, щоб точно визначити, що вони є зрілими. При огляді цибулі зверніть увагу на її твердість, причому шия повинна бути сухою і м’якою на дотик, як і коріння. Досвідчені садівники, прагнучи допомогти швидше швидше дозріти, приблизно за тиждень до передбачуваної дати збирання врожаю роблять скошування бадилля коренеплоду. Ще одним методом можна назвати підняття цибулі порею до поверхні грунту за допомогою вил або лопати. Озима цибуля дозріває дещо раніше, тому що саджати її прийнято пізно восени. Але рекомендації щодо термінів його збирання майже такі самі.

Як викопувати

Викопувати цибулю рекомендовано у сонячну та ясну погоду. Якщо погода буде сирою, то зібрана цибуля стане згодом зіпсованою, адже інтенсивно гнитиме. Колись наші бабусі не обрізали пір’я цибулин, а чекали, щоб ті добре висохли, а потім заплітали їх у коси. Так було зручніше зберігати коренеплід, підвісивши у будь-якому вибраному місці. Як же прийнято викопувати та зберігати його сьогодні? Потрібно обережно підкопати кожну цибулину, після чого дістати її із землі руками.

У жодному разі не потрібно тягнути овоч за бадилля. Виймаючи цибулю з ґрунту, не слід стукати їм об тверду поверхню, оскільки вона досить чутлива до пошкоджень. Найкраще буде після викопування обтерти цибулину. Після того, як ви висмикнете його з грядки вранці, потрібно залишити овочі підсушитися на сонці. До вечора необхідно його перетрушувати і періодично перевертати, тоді коренеплід краще висохне. Після цього цибулю можна визначити в сарай, на горище або на балкон. Там йому слід бути для повного підсихання ще кілька днів. Через кілька годин після збирання врожаю слід обрізати верхівки овочів, залишивши лише близько 10 см, а також коріння, не торкнувшись лише двох сантиметрів.

Що ж робити у тому випадку, коли раптом йдуть дощі, а збирання врожаю перенести вже не можна? Доведеться викопувати овоч із мокрого ґрунту. Після цього його необхідно буде ретельно помити, а також очистити від бадилля, коріння та лушпиння. Важливо також укласти врожай в один ряд і дати йому добре просохнути близько трьох тижнів у приміщенні, що нормально провітрюється. В даному випадку культура, у якої за ці дні утворюється молода луска, зберігатиметься так само добре, як і цибуля, збір якої проведено в ясну погоду.

Як правильно сушити

Ті садівники, які під час збирання врожаю щодня знаходяться на ділянці, можуть виготовляти сушіння цибулі прямо на грядці близько 7 – 12 днів. Щоб правильно просушити овоч, його необхідно розкласти на рівній поверхні так, щоб цибулини лежали в один бік, а пір’я дивилося в інший. Коренеплоди рекомендують укладати рядами і в один шар. Сонце зможе найкраще зробити знезараження вашого врожаю, який необхідно періодично перевертати.

Оскільки в серпні ще багато теплих днів, то висушити культуру не складе особливих труднощів. Цибулини, які з низки причин починають псуватись, необхідно прибирати. Ті ж, які вже добре висохли, можна сплітати в коси або складати за давно перевіреним способом у панчоху, щоб вони могли зберегти свій відмінний зовнішній вигляд якомога довше. Необхідно пам’ятати, що добре висушені цибулини мають красиве темно-золотисте забарвлення, а їх лусочки нормально відокремлюються і шелестять в руках, хвостики теж повинні бути повністю сухими.