Гриби рекомендовано їсти здоровим людям віком від 14 років.
Щорічно в Україні реєструється близько однієї тисячі постраждалих від отруєння грибами, близько 30 випадків закінчується летальними наслідками. Тому до збирання чи купівлі грибів, а також до заготівлі потрібно ставитись уважно.
Фахівці розповіли про запобіжні заходи.
«Найважче отруєння грибами переносять люди з ослабленим здоров’ям та діти. У дитячому організмі ще немає необхідної кількості ферментів для їхнього перетравлення. Саме тому не рекомендується годувати будь-якими грибами дітей віком до 14 років», — повідомляють експерти.
Навіть їстівними грибами можна отруїтися
Гриби є важкоперетравлюваним продуктом, в них багато грибної клітковини — хітину, який не тільки не перетравлюється, але й ускладнює доступ травних соків до речовин, що перетравлюються.
Крім того, грибні білки переважно важкорозчинні, що негативно позначається на процесі травлення. Тому страви з грибів рекомендуються абсолютно здоровим людям, які не страждають на захворювання травного тракту. Тобто. навіть їстівні гриби можуть призвести до нетравлення.
Грибами також можна отруїтися. Найчастіше харчові отруєння грибами пов’язані з нестачею інформації про гриби: люди збирають незнайомі чи хибні гриби, у місцях, де вони накопичують солі важких металів, отрутохімікати — біля доріг, у міських парках.
А ще токсичним може бути і їстівний гриб у посушливий період року або після того, як місце збирання грибів було оброблено пестицидами чи отрутохімікатами для боротьби з комахами та шкідниками.
Як збирати гриби
- Головне правило грибника: потрібно збирати лише добре знайомі види грибів. Не знаєш гриб – не бери!
- Збирайте гриби далеко від доріг, магістралей, поза населеними місцями, в екологічно чистих районах.
- Для збору візьміть із собою плетені кошики – так гриби довше будуть свіжими. У відрі, поліетиленовому пакеті чи мішку вони швидко псуються.
- Не зберігайте довго гриби – це продукт, що швидко псується, тому переробляйте відразу після повернення з лісу.
- Викидайте всі червиві, перезрілі, пластинчасті гриби, гриби без ніжок, в’ялі гриби, а також неїстівні та отруйні, якщо їх все-таки помилково зібрали.
Поради покупцям грибів
Якщо ви купуєте вже зібрані гриби, пам’ятайте, що не можна купувати сушені, солоні, мариновані та консервовані гриби у випадкових осіб та у місцях несанкціонованої торгівлі. Також це стосується грибних консервів у банках із закатаними кришками, приготовленими в домашніх умовах.
На ринках і ярмарках до продажу гриби непромислового виробництва допускаються лише після проведення експертизи, яка проводиться для контролю якості продуктів, що надходять у продаж. Експертиза покликана визначити якість грибів, їхню цілісність, вміст радіонуклідів. Тільки після проведення експертизи видається дозвіл на реалізацію продукції.
Якщо ви купуєте вже зібрані гриби в магазинах та супермаркетах, уважно розглядайте упаковку з грибами, вони не повинні бути загнили або зіпсовані. Не купуйте гриби, якщо порушена цілісність упаковки чи упаковка брудна. Також не купуйте гриби, якщо на упаковці немає етикетки, листів-вкладишів та взагалі відсутня інформація про товар.
Заготівля грибів
Займаючись заготівлями грибів, слід пам’ятати, що є перелік їстівних грибів. З великої групи їстівних грибів тільки білий гриб, груздь справжній, рудий звичайний є безумовно їстівними грибами. Тільки ці гриби можна використовувати для приготування грибних страв без попереднього відварювання.
Інші гриби рекомендується попередньо очистити від землі, добре промити у воді, відварити протягом 10 хвилин, відвар злити, промити відварені гриби і потім приготувати їх як завжди. Попереднє відварювання грибів допоможе значно знизити вміст токсичних елементів.