3 продукти харчування, які провокують підшкірні прищі

Спробуйте відмовитись від них і, можливо, прищі пройдуть.

Хворі горбики, які не поспішають вийти за межі шкіри або просто розсмоктатися, змушують купувати батарею сироваток з кислотами, переживати неприємні відчуття на чищеннях шкіри у косметолога і скуповувати нові тональні креми з більш високим покриттям.

У сучасній косметології підшкірні прищі впевнено виходять вперед, поступаючись пошуковими запитами, мабуть, лише чорним точкам і підвищеної жирності шкіри.

Давайте розберемо популярні твердження з наукової точки зору, ґрунтуючись на останніх даних, і зробимо правильні висновки, як має виглядати дієта та які продукти харчування справді провокують підшкірні прищі.

Прищі та цукор

«Згідно з останніми дослідженнями, на формування прищів впливає не сам цукор, а високий глікемічний індекс продуктів харчування, — розповідає експерт. — Підвищений вміст інсуліну в крові збільшує концентрацію інсуліноподібного фактора росту, а це посилює виробництво андрогенів. Чутливі до андрогенів рецептори сальних желеєз починають виробляти більше шкірного жиру».

Також згідно з дослідженнями, у пацієнтів з акне спостерігається високий рівень резистентності до інсуліну, що призводить не тільки до акне, але й до предіабету та цукрового діабету другого типу. Часто така резистентність супроводжує синдром полікістозних яєчників, який також пов’язують із акне.

  • Висновок: знайдіть в інтернеті таблицю продуктів з високим глікемічним індексом та на 21 день виключіть продукти з індексом понад 70 (високий показник).

Прищі та молоко

В 1989 проводилося дослідження, яке поклало основу молочної істерії. Усього 47 355 учасницям дзвонили та опитували, чи страждали вони від висипів кілька років тому і скільки випивали молока. Жінки, які відзначили галочку «дві та більше склянки знежиреного молока», на 44 відсотки частіше зверталися до дерматологів з приводу прищів.

Але у більш новому дослідженні 2012 року, коли вчені перевіряли також йогурт та сир, то вони не дали жодних ускладнень на шкірі.

На сьогодні ми можемо говорити, що знежирене молоко через свою обробку дійсно сильно впливає на підшкірні прищі та запалення, т.к. при його знежиренні використовують сироваткові білки.

З тим самим пов’язано «акне спортсменів». При підвищеному споживанні протеїну із сироватковим ізолятом велика кількість жінок відзначає погіршення шкіри.

  • Висновок: виключіть із раціону молочні продукти на 21 день і перевірте вашу схильність, ведучи щоденник харчування. Якщо стан вашої шкіри покращився, перейдіть на безлактозне молоко та сир, повернувши сир.

Прищі та жирне

«Не їж жирне, будеш вся в прищах» – знайомий вираз. Проте жир шкіри та жир їжі – різні речі.

Але сальні залози – частина ендокринної системи та їх активність регулюють гормони. Так, гормон стресу, що підвищився, кортизол здатний змусити обличчя заблищати більше, ніж безневинна жирна їжа.

  • Висновок: харчуйтеся смачно і ситно, і не забувайте про корисні жири – горіхи, авокадо, жирні сири.

Як позбутися підшкірних прищів

Якщо молочне, цукор і жирне не сильно впливають на шкіру, то що тоді робити?

«Правильно доглядати за шкірою та вести стабільний режим, що включає щоденні заняття легким спортом, харчування з гарною порцією клітковини та білка та стабільне емоційне тло», — рекомендує експерт.

Головними тригерами підшкірних прищів є:

  • недостатнє очищення після макіяжу;
  • порушений режим харчування;
  • дефіцити білка та вітамінів;
  • колупання особи;
  • нерегулярний догляд за шкірою;
  • неправильно підібраний догляд.