Наприклад, для мозку та імунітету потрібні жири, яких так не вистачає сучасним людям, що особливо худнуть.
На порозі осінь — пора похмурої та дощової погоди, а за нею холодна зима із застудами та поганим настроєм. Буде дуже не вистачати тепла та сонця.
Які ж продукти допоможуть не нудитися в цю пору, зміцнити імунітет і не погладшати?
Правильні жири та жиророзчинні вітаміни
Для мозку та імунітету потрібні жири, яких так не вистачає сучасним людям, що особливо худнуть.
Крім цього, жири забезпечать бар’єрну функцію шкіри та слизових, і не дадуть можливості проникнути інфекції в організм.
Продукти, багаті на клітковину
Цільнозернові злаки (вівсяна крупа, пшоно, гречка, перловка), а також зелені листові овочі (особливо різна капуста) — не лише джерела складних вуглеводів для довгої енергії, а й містять клітковину, магній, вітаміни групи В, селен. Все це необхідно для хорошого функціонування нервової системи, сильного імунітету та благополуччя мікрофлори кишечника.
Не всім відомо, що саме сильна здорова мікрофлора забезпечує місцевий та загальний імунітет: не дає підхопити вірус, розвинутися бактеріальну або грибкову інфекцію, захищає ШКТ від пухлинних процесів.
Продукти з вітаміном С та антиоксидантами
Від застуд, хвороб та навіть старіння людини захищають антиоксиданти. Головний з них вітамін С, але дуже не стійкий, швидко руйнується при термічній обробці і навіть при зберіганні.
«Таким чином, все, що ми їмо у сирому вигляді: фрукти, ягоди і навіть квашена капуста – основні його джерела, – розповідає експерт. — Слід звернути особливу увагу на сезонні продукти: сливи, обліпиху, брусницю, болгарський перець, всесезонні лимони, де цього вітаміну багато».
Ці продукти багаті також на органічні кислоти і флавоноїди, які захищають від впливу несприятливих факторів навколишнього середовища.
Спеції та гіркоти
Вистояти в сезон застуд і швидше видужає, якщо все-таки захворіли, допоможе цибуля, часник, гірчиця.
«Якщо вас бентежить «специфічний запах» після такої профілактики, слід вибрати імбир, натуральний мед, корицю, куркуму, — рекомендує дієтолог. — Ці продукти та імунітет підвищать і чинитимуть протизапальну, антибактеріальну та антиоксидантну дію. Куркума, наприклад, ще здатна пов’язувати та виводити з організму важкі метали і навіть захищає ДНК від мутацій. Також вона корисна для мозку та нервової системи».
Приготуйте собі «золоте молоко» з куркумою та медом у похмурий дощовий вечір. Такий напій розслабить після важкого робочого дня та не дасть розболітися, рекомендує Інесса Шарова.
Вода
Вода не лише основа для протікання всіх життєвих процесів в організмі, але також розчиняє та виводить із нього токсини, каже експерт. Адже якщо організм очищений від сміття та шкідливих речовин, то його органи працюватимуть краще, а імунна система буде міцнішою.
Якщо в організмі води не вистачає, то це позначиться не тільки на здоров’ї, а й на роботі головного мозку, на стані слизових оболонок та шкіри.
«Всі вже неодноразово чули, що треба пити близько двох літрів чистої води на день, — продовжує фахівець. — А ось як її пити і яка вона має бути за температурою — також, виявляється, важливе питання. Вода, що надходить в організм, забезпечує хорошу роботу нирок. Причому, як правило, що більше випивається води, то більше вона виділяється. Випитий залпом великий об’єм води вийде швидко, а ось розчинитись у ній практично нічого не встигне».
Таким чином, щоб збільшити концентрацію розчинених у сечі шкідливих речовин та поліпшити функцію виділення нирок, воду треба пити рівномірно протягом дня невеликими ковтками. Найкраща температура для води – 38-40 градусів.
«І ще треба радіти кожному дню і ніколи не піддаватися зневірі! – робить висновок Інеса Шарова. — Адже нервова система є царицею організму. Піклуючись про своє здоров’я та гарний настрій, можна не боятися ні холодної дощової погоди, ні життєвих негараздів!».
На сайті надана довідкова інформація. Інформація у статтях не замінює професійну медичну консультацію, огляд лікаря, діагностику чи лікування. За перших ознак захворювання зверніть до лікаря.