Кавун – чудовий перекус.
Кавун потрібно їсти окремо від решти їжі, наприклад, зробити з нього перекушування, т.к. у ягоді міститься дуже багато цукру. Також за один раз не можна з’їдати понад 200 г кавуна, вважає Марина Кривоніс, дієтолог.
Калорійність кавуна – 25-27 кілокалорій на 100 г, відповідно, в кілограмі в середньому міститься 250 кілокалорій.
«Це дуже велике навантаження, причому цукрове навантаження, — каже лікар. — Навряд чи ми витратимо одразу ці калорії. Це дуже пристойний обід, але не потрібно замінювати кавуном обід. Рекомендована норма кавуна – 200 г за один раз. Це нормальний перекус. Краще з’їсти скибочку кавуна, ніж цукерку, печиво чи тістечко».
Такі невеликі порції можна їсти до чотирьох разів на день.
Але деяким людям необхідно бути обережними з ласощами, т.к. воно має сечогінну властивість.
Є деякі стани, при яких його потрібно вживати обережно, – додає дієтолог. — Якщо є пісок, каміння у нирках, кавун може камінчик зрушити. Якщо людина вже отримує якісь сечогінні препарати, якщо є серйозні порушення з боку серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, потрібно остерігатися. Якщо людина має декомпенсований цукровий діабет, не треба їсти солодкий кавун».
Всі ці стани обговорюються з лікарем.
На сайті надана довідкова інформація. Інформація у статтях не замінює професійну медичну консультацію, огляд лікаря, діагностику чи лікування. За перших ознак захворювання зверніть до лікаря.